Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή της Σχολ. Συμβούλου 4ης Σχολ. Περιφ. κας Τσαλικίδου Μ. προς τους γονείς

Σχολική Σύμβουλος 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής  Εκπαίδευσης Κυκλάδων
Προς
Γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Χώρας, Μπατσίου και Γαυρίου Άνδρου
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Σας καλωσορίζω για τη νέα σχολική χρονιά και σας ενημερώνω ότι με την υπ` αριθμ. Φ50/174/84570/Γ1 20/06/2013, το σχολείο σας συμπεριλήφθηκε στα  τριακόσια είκοσι ένα (321) νέα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) που θα λειτουργήσουν από φέτος με εμπλουτισμένο Πρόγραμμα Σπουδών και νέα διδακτικά αντικείμενα.
Το προσεχές διάστημα προγραμματίζεται ενημερωτική συνάντηση, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωσή σας για το νέο πρόγραμμα. Σε αυτή την επιστολή, σας παραθέτω τα βασικά σημεία διαφοροποίησής του από το πρόγραμμα σπουδών του κλασσικού δημοτικού σχολείου για μια πρώτη συνοπτική ενημέρωση: 
1. Επιμήκυνση του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος μέχρι την 14.00 μ.μ. για όλες τις τάξεις. Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνονται κατά δέκα (10) οι διδακτικές ώρες στις τάξεις Α και Β (από 25 γίνονται 35), κατά πέντε (5) στις τάξεις Γ και Δ (από 30 γίνονται 35) και κατά τρεις (3)  στις τάξεις Ε και ΣΤ (από 32 γίνονται 35). Το σύνολο των διδακτικών ωρών από 174 διαμορφώνεται σε 210. Δεν αλλάζει το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των δασκάλων.
2. Η διεύρυνση του ωραρίου αξιοποιείται ως εξής:
·        Ενίσχυση του γλωσσικού μαθήματος με αύξηση των διδακτικών ωρών στις Α΄ και Β΄ τάξεις(διατίθεται 1 επιπλέον διδακτική ώρα για δραστηριότητες «Φιλαναγνωσίας»).  
·        Ενίσχυση της διδασκαλίας του μαθήματος των μαθηματικών, με αύξηση των διδακτικών ωρών κατά 1 διδακτική ώρα στις Α΄ και Β΄ τάξεις.
·         Εισάγεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις και αυξάνονται οι διδακτικές ώρες στις υπόλοιπες τάξεις.    ·
·         Εισάγεται η διδασκαλία του μαθήματος των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.-Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές)  στο υποχρεωτικό ωράριο για 1 διδακτική ώρα στις Α΄& τάξεις και 2 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως  στις υπόλοιπες τάξεις (Γ΄,Δ΄,Ε΄,ΣΤ).
·        Εμπλουτισμός του σχολικού προγράμματος με δραστηριότητες δημιουργικού χαρακτήρα και εναλλακτικού τρόπου μάθησης (Ευέλικτη Ζώνη/Βιωματικές Δράσεις).
·        Αυξάνονται οι διδακτικές ώρες της Μουσικής στις Α΄ και Β΄ τάξεις και διδάσκεται από εκπαιδευτικό του αντίστοιχου κλάδου.
·        Η Θεατρική Αγωγή εισάγεται στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις και διδάσκεται από εκπαιδευτικό του αντίστοιχου κλάδου.
·        Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις τέσσερις πρώτες τάξεις.

         Η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος είναι στις 8:10 και η λήξη στις 14:00 για όλες τις τάξεις.

       Το ολοήμερο απογευματινό πρόγραμμα θα ξεκινά στις 14.05 μ.μ. και θα λήγει στις 16.15 μ.μ. με τη δυνατότητα ενδιάμεσης ώρας αποχώρησης στις 15.30-15.40 μ.μ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη σίτιση των μαθητών και δυο διδακτικές ώρες ημερησίως.

      Μέχρι να πραγματοποιηθεί η ενημερωτική μας συνάντηση, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας  στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr.

Αγαπητοί γονείς,

     Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι χρονιά μετάβασης για τα σχολείο σας από το κλασσικό πρόγραμμα στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

      Ελπίζουμε να στελεχωθούν άμεσα οι σχολικές μονάδες με τις απαραίτητες ειδικότητες εκπαιδευτικών ώστε το Νέο Αναμορφωμένο  Πρόγραμμα να υφίσταται σε πλήρη ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητηθούν οι προσφορότεροι τρόποι για την εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής (χώροι, μέσα) για την υποστήριξη της διδασκαλίας των νέων διδακτικών αντικειμένων (εικαστικά, θεατρική αγωγή κ.λπ.). Είναι ένα πρόγραμμα απαιτητικό και είναι απαραίτητη η συμβολή όλων για την επιτυχή υλοποίησή του.

      Από την πλευρά μου, σε στενή συνεργασία με τους Διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό, θα συμβάλλω στο μέγιστο βαθμό στην ομαλή αυτή μετάβαση και επιθυμώ να είστε δίπλα μας αρωγοί και συνοδοιπόροι.

     Καλωσορίζω τους νέους μαθητές του σχολείου μας, τους μικρούς μαθητές της Α’ τάξης και τους γονείς τους και εύχομαι ολόψυχα  σε όλα τα παιδιά μας Καλή Σχολική Χρονιά!

Άνδρος, 10-9-2013

Η Σχολική Σύμβουλος


Μαρία Τσαλικίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου