Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009

Η Β΄ Τάξη . . . βιβλιοπαρουσιάζει !!!

Με αφορμή την ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας "Βιβλιοπαρουσίαση", δανείστηκαμε από τη βιβλιοθήκη του Σχολείου τα εξής βιβλία:
-Η λίμνη των κύκνων (Π. Τσαϊκόφσκι)
-Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται (Β. Νευροκοπλή)
-Το λυπημένο αρκουδάκι (Ε. Τριβιζάς)
-Παιχνίδια και ψιλικά(Ν. Ανδρικόπουλος)
-Φρικαντέλα (Ε. Τριβιζάς)

Διαλέξαμε ένα ήσυχο μέρος....
...χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε τη μελέτη!

Αντλήσαμε και απαραίτητες πληροφορίες (βιογραφίες, φωτογραφίες) από το διαδίκτυο...


...και να 'μαστε στην τάξη έτοιμοι για τη δική μας βιβλιοπαρουσίαση!Και μια αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Πασχαλινές κατασκευές από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης
Η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας, εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!


Επίσκεψη της Ε΄ Τάξης στον Άγιο Ταξιάρχη Μελίδας και στον Άγιο Ταξιάρχη Μεσσαριάς

Χτες το πρωί η τάξη μας επισκέφθηκε τον Άγιο Ταξιάρχη Μελίδας.Όταν φτάσαμε, στην είσοδο του ναού μας περίμενε ο παπά Μιχάλης, ο οποίος μας καλωσόρισε στο ναό.Εξωτερικά η εκκλησία είναι χτισμένη από πωρόλιθους και σχιστόλιθους.


Ο παπά Μιχάλης μας εξήγησε ότι είναι χτισμένη το 12ο αιώνα και ότι είναι μετά τον Άγιο Ταξιάρχη Μεσσαριάς ο πιο αρχαίος βυζαντινός ναός της Άνδρου.Ο ναός αυτός είχε ωραίο μαρμάρινο τέμπλο, του οποίου κομμάτια μεταφέρθηκαν το 1744 στον Άγιο Νικόλαο Μεσσαριάς, όταν αρχιεπίσκοπος Άνδρου ήταν ο Διονύσιος Καϊρης.
Αφού χαιρετήσαμε τον παπα Μιχάλη και τον ευχαριστήσαμε μπήκαμε στο λεωφορείο, που θα μας πήγαινε στον Άγιο Ταξιάρχη Μεσσαριάς.
Η εκκλησία αυτή μάθαμε ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Μας έκανε εντύπωση το τέμπλο της που είναι μαρμάρινο, το οποίο δεν είναι βυζαντινής εποχής αλλά της εποχής της Τουρκοκρατίας.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες των οποίων μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί!

Από τη σημερινή επίσκεψη μας έκανε εντύπωση περισσότερο το γεγονός ότι αυτές οι δύο εκκλησίες άντεξαν τόσο στο χρόνο....!


Τα κείμενα είναι των μαθητών: Καρδαμίτση Γιάννη, Μαλταμπέ Αχιλλέα, Γκούρη Κλεοπάτρας, Πατσαβό Θανάση, Παπαδάκη Φωτεινής, Ψαρούλη Ελπίδας, Χανιώτη Δημήτρη, Μιχάλη Περδίκα και Αλεξάνδρα Μηλαίου.

Φωτογραφίες:Χατζόγλου Δέσποινα, Στεφάνου Δημήτρης

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Επίσκεψη στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονα

Χτες το πρωί η Ε΄και η Δ΄ τάξη επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.Αρχικα, πήραμε το λεωφορείο και μας πήγε μέχρι τη Μεσσαριά και από εκεί πήραμε το μονοπάτι προς το Μοναστήρι...Ναι, καλά καταλάβατε.....ανεβήκαμε στο μοναστήρι με τα πόδια!!!

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ....συναντώντας ένα αλώνι!Έπειτα περάσαμε από το γεφύρι της "Στοιχειωμένης", όπου κάτσαμε στα σκαλιά για να ξεκουραστούμε και να ακούσουμε το θρύλο που υπάρχει γύρω από την ιστορία του γεφυριού. Επίσης, κάναμε ησυχία για να ακούσουμε τους πανέμορφους ήχους της φύσης...τα βατραχάκια, τα πουλιά που κελαηδούσαν και το ποταμάκι που κυλούσε αργά αργά!


Συνεχίσαμε το δρόμο μας από το μονοπάτι που αργότερα μάθαμε ότι λέγεται οδός Νικηφόρου Φωκά, αφού από εκεί περπάτησε ο Νικηφόρος Φωκάς προκειμένου να φτάσει στο Μοναστήρι.


Μετά από δύο ώρες περίπου πεζοπορία, φτάσαμε ευχαριστημένοι αλλά κουρασμένοι στη Μονή.Μπήκαμε μέσα και ο πάτερ Αέτιος μας διηγήθηκε την ιστορία του Μοναστηριού.Μετά επισκεφθήκαμε τον πατέρα Ευδόκιμο στην τραπεζαρία της Μονής και του ευχηθήκαμε "χρόνια πολλά", μιας και είχε τα γενέθλιά του!

Τέλος, πήραμε το δρόμο της επιστροφής και αφού περάσαμε από την εκκλησία του Φωτοδότη κατεβήκαμε στα Φάλικα όπου μας περίμενε το λεωφορείο για να γυρίσουμε στο σχολείο.Αυτή η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη!
κείμενο:μαθήτρια Καπάκη Ελένη, φωτογραφίες: Πέττα ΙουλίαΕπίσκεψη της Δ΄ Τάξης στο ΚΠΕ ΚορθίουΕπίσκεψη του κύριου Σπέη στο σχολείο μας

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης ο κύριος Σπέης μίλησε στα παιδιά για το επάγγελμα του αγγειοπλάστη στην Άνδρο.

Βόλτα στο Παραπόρτι (8 Απριλίου)