Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μια ιστορία θα σας πω... (Δ1΄ Τάξη)

Μια ιστορία θα σας πω
για τα καλά τα περιστέρια
που βλέπω καθημερινά
να φτερουγίζουν στης Χώρας τα καμπαναριά!



Τα περιστέρια της Χώρας ζουν στα κεραμίδια των σπιτιών και στους τρούλους των εκκλησιών. Ζουν σε ζευγάρια και είναι πάντα αγαπημένα.
Κάθε μέρα φτερουγίζουν εδώ κι εκεί για να βρουν τροφή.





 
 Την πιο εκλεκτή τροφή τη βρίσκουν στην αυλή του σχολείου μας κι εμείς τα παιδιά χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τους φίλους μας τα περιστέρια. Κάθε μέρα μετά το διάλειμμα των παιδιών, γίνεται το διάλειμμα των περιστεριών. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μέσα, η αυλή του σχολείου μας γεμίζει περιστέρια. Και τι δε βρίσκουν να φάνε: ψιχουλάκια από κουλούρια, μπισκότα, κέικ, τοστάκια και τόσα άλλα. Όταν χτυπάει πάλι το κουδούνι για έξω όλα τα παιδιά τρέχουμε στην αυλή και τότε τα περιστέρια τρομάζουν και ανεβαίνουν στα κεραμίδια. Η αυλή γίνεται και πάλι δική μας.

 Μια μέρα όπως κάναμε μάθημα είχαμε ανοιχτή την πόρτα. Ένα περιστέρι με λαμπερά κι έξυπνα μάτια που το έλεγαν Μπλεδούλα φτερούγισε απαλά και μπήκε μέσα στην τάξη.
Στην αρχή κάθισε ψηλά φοβισμένο αλλά γρήγορα άρχισε να πετάει δεξιά κι αριστερά σαν να ήθελε να χαζέψει τις ζωγραφιές που είχαμε κρεμάσει στους τοίχους. Κάποια στιγμή πήγε και κάθισε περήφανα πάνω στα ζωγραφισμένα κεραμίδια και τα καμάρωνε…

Αφού έκανε κι άλλες βόλτες μέσα στην τάξη μας καταλάβαμε πως ήθελε πια να φύγει να πάει στην οικογένειά του. Βάλαμε τα δυνατά μας όλοι και βοηθήσαμε την Μπλεδούλα να βρει την πόρτα. Έπειτα, αποφασίσαμε όλοι μαζί να ρίχνουμε ψίχουλα μπροστά στην πόρτα της τάξης μας για να ξανάρθει!

Μάθετε ακόμη:
 · Το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη. Μέρος του συμβολισμού αυτού προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα τον Κατακλυσμό του Νώε, κατά το τέλος του οποίου ο Νώε έστειλε δυο περιστέρια για να δει αν υπάρχει ξηρά. Τα περιστέρια επέστρεψαν κρατώντας κλαδί ελιάς, δείχνοντας συμβολικά ότι ο θεός σταμάτησε τον πόλεμο προς την ανθρωπότητα.
 · Στη Χριστιανική θρησκεία είναι επίσης σύμβολο του Αγίου Πνεύματος (προερχόμενο από την περιγραφή της βάπτισης του Ιησού).
· Πιτσουνάκια ονομάζονται συμβολικά και τα ζευγαράκια, δεδομένου ότι και οι άνθρωποι, όπως και τα περιστέρια, φέρονται τρυφερά στο έτερό του ήμισυ. Τα περιστέρια, ή αγριοπερίστερα των βράχων όπως τα ονόμαζε ο Δαρβίνος, είναι πτηνά της οικογένειας περιστερίδες. Έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στην πόλη πολύ καλά σε όλο τον κόσμο. Έχουν γκριζογάλανο χρώμα και άσπρα πλευρά. Η ουρά τους καταλήγει σε μια σκούρα γραμμή και οι φτερούγες έχουν δύο μαύρες γραμμές. Οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών είναι λίγες. Τα μικρά περιστέρια ονομάζονται πιτσούνια. Ζει στις πόλεις μαζί μας αλλά κύρια κατοικία της είναι η ύπαιθρος . Τρέφεται με σπόρους , καρπούς , έντομα , σκουλήκια , σαλιγκάρια , τρωκτικά και τα σκουπίδια μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου