Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Επίσκεψη της Ε΄ Τάξης στον Άγιο Ταξιάρχη Μελίδας και στον Άγιο Ταξιάρχη Μεσσαριάς

Χτες το πρωί η τάξη μας επισκέφθηκε τον Άγιο Ταξιάρχη Μελίδας.Όταν φτάσαμε, στην είσοδο του ναού μας περίμενε ο παπά Μιχάλης, ο οποίος μας καλωσόρισε στο ναό.Εξωτερικά η εκκλησία είναι χτισμένη από πωρόλιθους και σχιστόλιθους.






Ο παπά Μιχάλης μας εξήγησε ότι είναι χτισμένη το 12ο αιώνα και ότι είναι μετά τον Άγιο Ταξιάρχη Μεσσαριάς ο πιο αρχαίος βυζαντινός ναός της Άνδρου.Ο ναός αυτός είχε ωραίο μαρμάρινο τέμπλο, του οποίου κομμάτια μεταφέρθηκαν το 1744 στον Άγιο Νικόλαο Μεσσαριάς, όταν αρχιεπίσκοπος Άνδρου ήταν ο Διονύσιος Καϊρης.
Αφού χαιρετήσαμε τον παπα Μιχάλη και τον ευχαριστήσαμε μπήκαμε στο λεωφορείο, που θα μας πήγαινε στον Άγιο Ταξιάρχη Μεσσαριάς.
Η εκκλησία αυτή μάθαμε ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Μας έκανε εντύπωση το τέμπλο της που είναι μαρμάρινο, το οποίο δεν είναι βυζαντινής εποχής αλλά της εποχής της Τουρκοκρατίας.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες των οποίων μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί!

Από τη σημερινή επίσκεψη μας έκανε εντύπωση περισσότερο το γεγονός ότι αυτές οι δύο εκκλησίες άντεξαν τόσο στο χρόνο....!


Τα κείμενα είναι των μαθητών: Καρδαμίτση Γιάννη, Μαλταμπέ Αχιλλέα, Γκούρη Κλεοπάτρας, Πατσαβό Θανάση, Παπαδάκη Φωτεινής, Ψαρούλη Ελπίδας, Χανιώτη Δημήτρη, Μιχάλη Περδίκα και Αλεξάνδρα Μηλαίου.

Φωτογραφίες:Χατζόγλου Δέσποινα, Στεφάνου Δημήτρης

1 σχόλιο:

  1. Πολύ συμαντική εξόρμηση. Και ο ιερέας μήπως είναι ο αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτη Κοζάνης κ.κ. Διονυσίου;
    Μπράβο συνάδελφοι για την εξαιρετική σας δουλειά. Θα παρακολουθω το ιστολόγιό σας.
    Δημ. Σπυρόπουλος
    Μαθηματικός

    blog: http://dimarath.blogspot.com
    web page: http://users.att.sch.gr/sokopage

    ΑπάντησηΔιαγραφή