Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Το σχολείο μας!!!!

Oι μαθητές της Γ2 τάξης στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» που υλοποιήθηκε απ’ όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Άνδρου, εργαστήκαμε όλη τη χρονιά, για να βρούμε πληροφορίες για την ιστορία του σχολείου μας .


Στο χώρο που στεγάζεται τώρα το σχολείο μας λειτουργούσε η Καΐρειος Σχολή, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία της Ελλάδας .





Λειτούργησε από τις 9 Φεβρουαρίου 1836 και για τρία χρόνια. Χτίστηκε από τον Θεόφιλο Καΐρη με χρήματα που συγκέντρωσε από διάφορες πλούσιες οικογένειες και δαπανώντας την περιουσία του για να στεγάσει τα ορφανά του πολέμου .

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου μετά από το θάνατο του Καΐρη περιήλθε , έπειτα από δικαστικές διαμάχες , στο Δημόσιο και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τα σχολεία ( Δημοτικό , Σχολαρχείο και Ελληνικό ) .

Τέλος κατεδαφίσθηκε το 1940 , παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχτεί με Βασιλικό Διάταγμα διατηρητέο μνημείο .




Μαζί με τους δασκάλους μας επισκευάσαμε μια παλιά μακέτα που είναι αναπαράσταση της Καϊρείου Σχολής.




Το σημερινό σχολείο κατασκευάστηκε το 1940 .Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής στην Άνδρο μετατράπηκε σε ιταλικό στρατώνα και τα μαθήματα γίνονταν στο Δημοτικό Θέατρο .


Μάθαμε πολλά για το πώς λειτουργούσε το σχολείο παλιότερα, από την συνέντευξη που είχαμε την τιμή να πάρουμε από την παλιά διευθύντρια του σχολείου κ. Λευκοθέα.



Σήμερα το σχολείο μας είναι δεκαθέσιο . Παρά τις επισκευές και τις προκάτ αίθουσες που έχουν βάλει στην αυλή μας δεν χωράμε .


Μάθαμε πάρα πολλά από την εργασία μας και τώρα πια ........


Ελπίζουμε και θέλουμε ό, τι καλύτερο για το σχολείο μας που βρίσκεται σε αυτόν τον ιστορικό χώρο!!!




3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΒΡΕΙΚΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!

    ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KAI ΠΑΛΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!
    Μιας και δε χωράτε βάλτε τα παιδιά να γράψουν γράμματα στους αρμόδιους που να ζητούν-απαιτούν καινούριο-βελτιωμένο κτιριακά σχολείο....
    Είναι κρίμα ένα τόσο αξιόλογο εκπαιδευτικό team να στεγάζεται σε τέτοιο.....κτίριο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mπράβο για την εκδήλωση. Ένα μεγάλο μπράβο και στον δάσκαλο αλλά και στα παιδιά για την προσπάθειά τους! Ελπίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην επίλυση του κτιριακού. Είναι κρίμα για τους εκπαιδευτικούς αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή