Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η φύση απλώνει το χέρι και μας καλεί....



Την Τρίτη 20/04 Απριλίου η Ε΄και Στ΄Τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα Απατούρια- Στενιές. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του παγκυκλαδικού διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργανώνει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Κυκλάδων.


Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη σπάνια φυσική ομορφιά της περιοχής και να αποθανατίσουν με τις φωτογραφικές του μηχανές το πλούσιο πράσινο και το άφθονο υγρό στοιχείο! Το θέμα της φωτογράφισης ήταν το νερό.



























Η εκδρομή ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να επισκεφθούμε και δύο σπουδαία μνημεία της Άνδρου που βρέθηκαν στο μονοπάτι μας, τον πύργο Μπίστη (Μουβελά) και τη Φάμπρικα στις Στενιές.
Οι δυο τάξεις είχαν φροντίσει από πριν να συλλέξουν πληροφορίες για τα δυο παλιά κτίσματα. Πιο συγκεκριμένα:


Ο πύργος Μπίστη βρίσκεται σε ύψωμα των Στενιών με ελέυθερη θέα προς τη θάλασσα. Η οικογένεια Μπίστη υπήρξε μια από τις १८ αρχοντικές οικογένειες της Άνδρου με τη μεγαλύτερη περιουσία από όλους τους άλλους γαιοκτήμονες του Κάτω Κάστρου. Σήμερα ο πύργος είναι ακατοίκητος και αν δεν συντηρηθεί θα καταρρεύσει .

















Η "Φάμπρικα" είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός ατμόμυλου και νερόμυλου και ένα σπάνιο κατάλοιπο της πρώτης φάσης εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα. Η "Φάμπρικα" λειτούργησε από το 1876 που την έχτισε ο Κων. Εμπειρίκος έως το 1930.
Άνθρωποι από όλο το νησί πήγαιναν για δουλειά στη Φάμπρικα, καθώς και ναυτικοί του νησιού πήγαιναν για δουλειά στο μύλο ως συντηρητές των μηχανημάτων όταν δεν ταξίδευαν.








Aπόψεις των μαθητών

  • "Όμορφη εκδρομή! Νομίζω ότι άρεσε σε όλους"

  • "Ένιωσα τον πύργο Μπίστη σαν τον μεγάλο μου αδελφό και τη Φάμπρικα σαν τη μάνα που ανάθρεψε τους προγόνους μου"

  • "Έχω θετικά και αρνητικά συναισθήματα από την εκδρομή: Έχουμε υπέροχες πηγές και αξιοθέατα! Όμως , δεν είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε αυτά τα μνημεία!"
    "Οι εμπειρίες που ζήσαμε , θα μου μείνουν αξέχαστες!"
  • "Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα, γιατί είδα πολλά γκρεμισμένα κτίρια , που είναι κρίμα να χαθούν!"

  • "Ήρθαμε κοντά στη φύση! Εύχομαι να μείνει για πάντα όμορφη, να μη στερέψουν τα νερά και να μη χαθεί το πράσινο!"

3 σχόλια:

  1. ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!ΗΡΘΑΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!!!!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ ΜΥΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΑΣ!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΑ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗ!!!!

    ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το δημοτικο σχολειο θα μου λειψει ελπιδα ψαρρουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι εκδρομες που πηγαμαι ηταν τελειες αν και κανα μαι τα κεφαλια των δασκαλων μας ΚΑΖΑΝΙΑ ................... ΕΛΠΙΔΑ ΨΑΡΡΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή